Olivia 

Bilden tillhör Olivia

Hej!

Mitt namn är Olivia Sjöberg, jag läser på det beteendevetenskapliga kandidatprogrammet med inriktning psykologi och jag kommer på den här sidan att dela med mig av kunskaper som kan komma till nytta för den som sitter fast i karantän. Jag kommer bland annat att delge tips på serier, filmer, böcker och musik som man kan underhålla sig med i dess tider. Jag kommer dessutom att ge tips på studieteknik som kan vara givande nu när undervisning sker digitalt och det kan vara svårt att strukturera upp sitt studerande. Utöver det kommer jag att starta upp processen med att lära mig att spela munspel, och jag tänkte att alla ni läsare ska få vara med på den resan och lära er tillsammans med mig. Det är ju perfekt att utnyttja tid i isolering till att lära sig nya färdigheter och kunskaper! Hoppas att ni ska finna mina inlägg intressanta och att det ska bringa meningsfullhet i er vardag.

Kram!

/Olivia


Steg 6: Att gå vidare med sitt spelande

17/4-20

Så här långt har vi främst övat på att hantera ett munspel, läsa ackord, blåsa rena toner och spela enkla melodier. Det är väldigt långt på kort tid tycker jag, vilket känns superkul. Ännu roligare är att det fortfarande finns så himla mycket mer att lära. Nu har vi ju tillsammans nått en bra grund att stå på och kan därifrån utveckla vårt spelande på egen hand. Som nämnt i tidigare inlägg används munspel traditionellt sett inte till att spela melodislingor, utan snarare till att compa och spela så kallade riffs. För att kunna göra det räcker det inte med att blåsa toner precis som vanligt. Då behöver man avancera sitt spelande lite och blanda in ackord och olika blåstekniker. Det här är inte tekniker som man lär sig på en dag. Det krävs mycket övande och traggande, men jag tänkte ändå gå igenom teknikerna lite kort för att ge en övergripande bild av dem samt en introduktion till hur man som nybörjare ska förhålla sig till dem.


Wah Wah och Vibrato

De enklaste teknikerna i munspel är att skapa vibrerande ljud på tonerna. De här är särskilt lätta eftersom det inte sätter några krav på själva muntekniken, utan kräver endast några handrörelser. Vibrato kan man få till genom att snabbt öppna och stänga högerhanden medan man spelar en ton. Det här kan även göras med båda händerna samtidigt. För att få till det så kallade "wah wah-ljudet" lyfter man på några av högerhandens fingrar, följt av vänsterhanden. När det görs i en svepande rörelse blir det en upphöjd form av vibrato.

Man kan även skapa en sorts vibrerande touch genom att skaka lätt på huvudet eller på läpparna (antingen upp och ned eller i sidleds) medan man blåser. Det görs ofta i slutet av en melodi för att få till en slutkläm. Man kan också låta kroppen vara still och istället låta själva munspelet "skaka".

Bild tillhör Olivia

Tungkomp

Än så länge har vi spelat i ett hål i taget, vilket kan vara svårt nog och tillåter ett avancerat spelande i sig. Det går dock att få till ännu fler ljud. Det kan bland annat göras via tungkomp, som går ut på att blåsa i flera hål samtidigt, men att låta tungan blockera ett av dem. Det tillåter melodi och komp på samma gång! Jag kan alltså spela i hål 3, 4, 5, och 6 men täcka hål 5 men tungan så att det enbart kommer ljud i de resterande tre hålen. Genom att göra så här får jag till olika ackord. Jag kan även lyfta tungan snabbt och sedan placera den igen, för att få ett tillfälligt ljud i ett av hålen och ett ihållande ljud i resterande hål. Jag kan alltså täcka ett eller flera hål med tungan under hela blåsen, eller lyfta tungan då och då.

Här tycker jag man ska prova sig fram! Testa olika kombinationer och se vilka ljud som fås fram. Testa täcka ett hål och sedan flera stycken på en gång. Flytta till andra hålkombinationer. Prova att lyfta tungan snabbt och släpp in lite lite ljud. Det här är en teknik som ger sig efter ett tag! Det går dock inte att böja toner när man tungkompar. Men hur gör jag då om jag vill tungkompa en av de vanliga melodier som vi lärt oss tidigare? Jo, det går genom att man läser är tabbarna som vanligt. Du blåser i fyra hål åt gången istället för ett, men låter tungan täcka de tre som inte är ifråga (och lyfter bara på tungan lite snabbt vid varje blås). Vid nästa blås i tabben flyttar du bara munnen till det hålet och gör likadant där. Det är inte helt lätt att förklara det klarnar när man själv provar och själv ser vilka ljud varje kombination ger. Jag uppmanar alla till att prova detta, så det ger munspelandet ett helt nytt sound! Det passar särskilt fint till visor.


Böjda toner

Den vanligaste, mest uppskattade men också den mest komplicerade tekniken är att böja toner. Det här är vad som används i blues och som får munspel att låta som när en sångare wailar. Genom denna teknik kan man få fram flera toner ur ett och samma hål! Toner kan böjas vid både inblås och utblås, men det sker nästan endast vid inblås. Hålen i mitten är lättast att öva på. Jag brukar köra på hål 4 när jag försöker böja toner. För att kunna böja en ton krävs det att man först och främst får till en ren ton. Du behöver alltså kunna blåsa i ett hål i taget utan att dra in luft från något annat hål. Håll läpparna tätt kring munspelet så att ingen ljud läcker ut, då blir det svårt att böja toner. När en ren ton är uppnådd kan man gå vidare till att försöka böja den rena tonen man fått till.

Själva böjningen innebär att ändra på tonen, och går till som så att att man ändra på formen av munnen genom att förflytta tungan. Vanligast är att man flyttar tungan bakåt i munhålan samtidigt som man andas in. Man kan med fördelar prova att göra det här vid vanliga inandningar utan munspel. Kan man vissla, vilket jag tyvärr aldrig kunnat, lär det här gå mycket lättare. Det ska låta som att man härmar en vinande vind, som alltså inte låter likadant genom hela inandningen. Sätt sedan till munspelet och gör samma sak. Får du till den där vinande vinden när du blåser in i munspelet lär du höra att tonen ändrar klang.

Du kan böja vilken ton du vill! I tabbar står det en apostrof bakom de blås där tonen är tänkt att böjas. Värt att komma ihåg när man läser tabbar för böjda toner är att vissa toner kan böjas i "flera steg" och alltså olika mycket. En apostrof (') betyder "en halv böjning" och två ('') apostrofer betyder en hel böjning. Man går då lite längre. Det kan till och med stå tre apostrofer (''') bakom en siffra och då böjer man tonen rejält. 

Det kan alltså se ut så här: 4+ 5-' 6-' 5+ 3-'' och då ska inblås i femman och inblås i sexan böjas enkelt medan inblåset i trean böjs dubbelt (eller "helt"). Resten spelas som vanligt. När du ska lära dig att böja toner behöver du bara tänka på vanlig, enkel böjning!

Det här är absolut den teknik som jag har svårast att få till, och det är helt normalt att det tar tid! Jag har fortfarande inte lyckats få till det ordentligt, men då och då kommer det tecken på att man är på god väg och tonen böjs till. Det är bara att fortsätta traggla. När det väl ger med sig är det en härlig känsla, och ljudet blir fantastiskt fint!


Summering

Utöver det här finns det en mängd olika tekniker för avancerat munspel! Trots att det är ett litet instrument kan man alltså göra väldigt mycket med det, och få till väldigt fina ljudstycken! En så simpel melodi som Små grodorna, som vi lärde oss tidigare, går att bluesa till och ge ett avancerat läte. Kom dock ihåg att de flesta av dessa tekniker inte är för nybörjare. De är enklare att bemästra där man hunnit bli bekväm med munspelandet och utövat det ett tag. Det kan dock vara värt att prova redan nu! Och för vissa är det enklare än för andra. Jag råder alla till att prova, men att försöka påminna sig själv att det inte är konstigt att inte få kläm på det direkt. Återgå isåfall till "vanligt" spelande tills vidare och återkom sen till de olika teknikerna när du känner dig redo.

Jag hoppas att ni lärt er något och att ni tyckt det varit givande att ge er an det här tillsammans med mig. Jag har funnit det här superkul, och känner att det gjort min tid i karantän med givande.

Stort lycka till med spelandet!


Steg 5: Fira påsk med munspel!

9/4-20

Hej och glad påsk! En varm och solig påskhelg närmar sig, och det måste givetvis firas på ett eller annat sätt! Många av oss sitter fast i karantän och kan inte resa över helgen, eller fira med våra nära och kära. Det är tråkigt såklart, men man får göra det bästa av varje situation! Kanske kommer du att fira med nubbar och skönsång ändå? Isåfall tycker jag att det är ett måste att köra "Helan går". Och hur kul att kunna kompa den på munspel? Superkul och väldigt stämningsfullt, tycker jag!

Helan går

Vi ska nu lära oss vår kära nationalsnapsvisa, som nästan är ett måste vid svenska högtider. På munspel är den liiiite klurigare än de tidigare låtar vi kört, men det ska nog gå vägen! FÖr mig har det tagit mycket övning för att få till det, men skam den som ger sig! Skulle den vara alldeles för knepig kan man fira påsk med "Små grodorna" också, det går hur bra som helst.

Det viktigaste att tänka på här är själva rytmen, som kan vara svår att få till, särskilt med de snabba inblåsen som kommer på följd. Efter några varv ska det nog sätta sig! Nedan står tabbarna för låten.

Även vid den här låten har det hjälpt mig att ha melodin på lite tyst i bakgrunden, för att lättare hitta rätt. Det är vissa snabba byten och många snabba inblås i följd i den här låten. Mitt tips är att köra låten extremt långsamt först så att man verkligen hinner få till varje blås perfekt. Bryt ner varenda blås så att ingenting missas eller stressas förbi. När det känns bra kan man öka tempot och sedan köra i vanlig takt.

Fortsätt också att lyssna på munspel eller låtar med munspel i! Det övar upp det musikaliska örat för det specifika instrumentet. Det hjälper en att höra vilka toner, hål och blås som spelas. För mig tycker jag att det har underlättat för mitt egna spelande!

Öva under hela påsken så kommer det gå vägen!

Stort lycka till och glad påsk!


Steg 4: Tips och råd på vägen

7/4-20

Hej och god måndag på er!

Nu har vi hunnit komma ungefär halvvägs i guiden, och jag tycker att det är dags att utveckla vårt spelande och våra tekniker så att vi rör oss i rätt riktning. När jag började spela filmade jag mina första försök, för att kunna kolla tillbaka på dem i efterhand och se framsteg. Jag rekommenderar verkligen att se och höra sig själv spela, då det blir tydligare vad som behöver övas mer på. Det jag främst noterat när jag utgått från mitt eget spelande har jag sammanställt i en lista nedan:

  1. Andningen gör stor skillnad! När jag övar överröstar munspelet min egen andning, och först när jag lyssnar på mina inspelningar hör jag att min andning hörs igenom. Det betyder att jag andas för hårt. Man behöver inte ta i så mycket för att skapa tydliga toner. Mjuka in- och utblås är alltså det bästa!

  2. Ett annat bevis på att andningen spelar roll är att det blir ett renare och finare ljud när jag andas djupt med magen snarare än att andas "med bara halsen". Det leder lätt till hyperventilering, och då blir det svårare att få till rätt toner och ett bra ljud.

  3. När jag övat en längre stund känner jag ofta en stelhet i käken. Det betyder att jag varit för ansträngd när jag spelat. Jag har nu ansträngt mig för att slappna av mer i hela kroppen, men främst i käkpartiet, och det har underlättat enormt. Det ska inte vara fysiskt ansträngande att spela munspel! I slutändan låter det dessutom bättre när man lyckas vara avslappnad!

  4. I början kändes det svårt att hitta rätt hål att blåsa i utan att kunna se efter. Vid snabba förflyttningar behöver det kunna ske felfritt, så att man träffar rätt hål och dessutom inte blåser i flera hål samtidigt. Efter lite träning i att göra just förflyttningar blir det lättare och kommer mer naturligt.

  5. Jag tenderar att bli stressad när jag lägger för stor vikt vid att inte göra fel, och det är oftast då som det faktiskt blir fel. Att spela lugnt och sansat och tillåta sig själv att göra fel släpper på nerverna och minskar risken för slarvfel.

  6. Att grepp som både är bekvämt och tätt genererar också ett bättre ljud. Känns det inte bra kommer det att vara mer ansträngande, stelt och utmattande att spela. Är greppet inte tätt kommer ljudet att påverkas av den anledningen.

Det här är några saker jag tänkt på när jag spelat och när jag kollat på mig själv spela. Prova att tillämpa dem och se om det underlättar! Jag rekommenderar också att filma sig själv. Då blir det tydligt vad man själv behöver öva mer på. Dessutom är det kul att kunna se tillbaka på sin utveckling!

Lycka till med spelandet!


Steg 3: Att spela första låten

3/4-20

Hej igen hörrni!

Hoppas allt är bra och att ni hunnit utnyttja tid i karantän till att blåsa i era munspel och öva på riffs. Att compa med munspel och spela riffs är det munspel brukar användas till och det är ett bra sätt att komma igång på. Vårt öra strävar dock hela tiden efter att höra melodier vi känner igen, och det kan ibland kännas lättare att spela när man hör att det blir rätt. Så nu när vi kommit igång med spelandet och förstår hur vi ska läsa av tabbar är det dags att spela vår första melodislinga! Kruxet är att hitta rätt takt, så därför kan det vara smart att börja med melodier som man känner igen sedan tidigare. En bra nybörjarlåt är "Ja, må han leva". Det är den jag har börjat lära mig med. Så här ser tabbarna ut för den:

Ja, Må Han Leva

Om det fortfarande känns knepigt att få in rätt takt kan du prova att ha låten på i bakgrunden. Kör den först långsamt och bryt ner varje blås tills du känner att du kan köra hela låten i vanligt tempo. 

Små grodorna

Nu när vi ändå är igång med melodier tycker jag att vi kör en till! En annan bra melodi för nybörjare är midsommarfavoriten "Små grodorna". Det jag tycker om med den är att man endast använder tre olika hål, och att bytena mellan dem är väldigt enkla. Takten är dessutom lätt att förhålla sig till. Så här ser tabbarna ut:

Känn själv efter vilken som passar dig bäst och öva på den (eller båda) tills det känns bra. Du kommer märka att du kan spela snabbare och snabbare, och att slarvfelen blir färre.

Lycka till!


Steg 2: Börja spela

31/3-20

Hej på er!

Hoppas att det är bra med er och att ni hunnit komma igång med ert munspelsövande. Jag övar för fullt! Det behöver inte vara så strukturerat till en början, utan det räcker fint med att prova att blåsa lite som man vill för att få en känsla för ton och melodi.

Nu när vi gjort det kan vi börja sätta ihop olika toner så att det blir en slinga. Vanligt för munspelare är att "kompa" och då kör man några "riffs" som kan se ut lika hur som helst. Det tänkte jag att vi ska göra idag!

Som jag nämnde sist så går munspel ut på att varva inblås med utblås i olika följder, vilket skapar fina melodier. Det här är väldigt lätt att läsa av! Tabbar brukar se ut som så att man skriver ut vilket hål som man ska blåsa i. När det ska vara ett utblås följs siffran med ett plustecken, och när det ska vara ett utblås följs siffran med ett minustecken. Ibland kan man se upp-pilar eller ned-pilar istället.

Riffs/Licks

Det är alltså väldigt lätt att läsa av tabbar i munspel. Det enda man ska hålla koll på nu i början är vilket hål man ska blåsa i, och ifall man ska blåsa in eller ut. När man lärt sig det ordentligt kan man prova på lite mer avancerade tekniker. Innan vi börjar köra låtar tillsammans kan det vara klokt att öva på att blåsa och sätta ihop egna små stycken. Här är tips på fem enkla "riffs" (sammanhängande blås) som man kan börja med att öva på:

Bilden tillhör Olivia

(I den första riffen börjar man alltså med ett inblås i hål 1, följt av ett utblås i hål 2 och sedan ett inblås i hål 2. Samma sak gäller för de andra riffen).


Prova dig fram med dem! Kör i olika tempon och takter! Kör dem både framlänges och baklänges i en följd och se hur det känns. Lek runt med spelandet tills det känns bekvämt.

Tänk på att forma munnen så att ni bara blåser i ett hål i taget, så att ni får till rena toner. Blåser ni i flera hål samtidigt blir det ett ackord och då låter det väldigt annorlunda.

Fortsätt öva så kör vi en enkel låt tillsammans nästa gång!


Steg 1: Lär er spela munspel med mig!

27/3-20 

Hej hörrni!

Som jag berättat så känner jag att tider i karantän och isolering är ett perfekt tillfälle för att lära sig nya kunskaper och färdigheter. Då jag är uppväxt med blues och munspel är det något som alltid fascinerat mig, men tyvärr har jag aldrig tagit tillfället i akt att lära mig att bemästra detta. Nu är stunden kommen för oss alla, känner jag!

Ni kanske tycker att det känns märkligt att lära sig av mig, som själv är nybörjare och inte kan någonting om varken munspel eller musik i det stora hela. De flesta väljer att lära sig på musikskolor, vilket kan vara svårt i virustider som dessa. Däremot finns det flera bra guider online, och det är ett hett tips! Det är främst så jag kommer att lära mig. En liten nackdel med att lära sig av rutinerade munspelsmusiker är att de är så skickliga att de automatiserat sina rörelser och inte längre minns hur det är att lära sig instrumentet från grunden. De har många gånger svårt att förklara sina tekniker och rörelser, och då blir det svårt att lära sig.

Så för att komplettera detta tänker jag att ni där hemma ska få lära er med mig! Vi gör det här tillsammans. Jag utgår från musikers guider för att få en professionell input, och från min nybörjarsynvinkel kan jag lägga till kommentarer och inputs som kan underlätta. Från en nybörjare till en annan, helt enkelt.

Tillsammans ska vi nog klara av det här!


Att välja munspel och komma igång 

Det första steget är att få tillgång till ett munspel, annars blir det svårt att spela. Det finns flera olika sorter, men det lättaste för en nybörjare är ett vanligt C-stämt munspel. Man klarar sig fint på ett enkelt och billigt munspel till en början. Till höger ser ni hur mitt munspel ser ut.

Som ni ser är munspel ett väldigt litet instrument. Men det betyder inte att det är lätt att spela på eller att man inte kan göra mycket med det. Det finns många tekniker för att variera sina sounds, och dem kommer vi lära oss senare!

Den viktigaste grunden är själva greppet. Hitta "ovansidan" med hålen. Börja med att lägga munspelet i vänster hand, med hålen uppåt. Det ska vila i gropen mellan tumme och pekfinger. Övriga fingrar kan vila bakom. Med den högra handen formar du en kupa bakom den andra, för att stänga in ljudet och göra det större. Håll munspelet så som du själv tycker är bekvämt, men se till att omsluta så att det blir tätt. Din högra tumme bör möta vänster pekfinger uppe på munspelet.

Hitta rätt grepp

Nu ska du ha munspelets tio hål framför dig. Det är i dessa hål som vi skapar ljud. Prova att blåsa ut ljud i varje hål, ett i taget, för att se skillnaden i sound. Gör sedan samma sak men dra in ljud. Att spela munspel går ut på att variera inblås med utblås i olika hål. Testa dig fram ett tag och bli bekväm med det! Försök få till så rena toner som möjligt. Prova att ta lyfta några fingrar och att sedan ta bort hela högerhanden, så märker du vilken skillnad det gör att fånga in ljudet!

Nästa gång kör vi några låtar tillsammans!

Vill ni ha lite inspiration så länge så kan jag rekommendera att lyssna på en lista på Spotify som heter Harmonica Songs. Där kan ni höra hur munspel kan användas i vanliga låtar och vilket sound det kan tillföra.


Ha det fint så länge!

Alla munspelsbilder tillhör Olivia 


Paradisgatan, Lund 
Alla rättigheter reserverade 2020
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång