Maria

Bilden tillhör Maria

Hallå hörni!

Jag heter Maria Norman och precis som dem andra duktiga personerna som är med och bidrar till den här hemsidan, läser jag det andra året av en treårig kandidatexamen i Beteendevetenskap på Lunds Universitet!

Vi har tillsammans kommit fram till och delat upp hemsidans olika teman mellan oss mycket utifrån våra egna intressen och vad vi själva faktiskt brinner lite extra för. Mitt avsnitt kommer därför främst att handla om matlagning då jag personligen är väldigt mat - och baknings intresserad och verkligen värdesätter att äta vällagad och god hemmagjord mat i min vardag! Detta är nog något som många andra också ser som ganska självklart men i rådande läge när vi alla mer eller mindre är satta i ofrivillig men nödvändig hemma - lock down är det kanske inte lika lätt ordnat som i vanliga fall.

Så i detta avsnittet kommer jag se till att samla förslag och faktiska recept på lättlagad, god och någorlunda studentbudget-vänlig mat utifrån de begränsade förutsättningarna den sociala distanseringen innebär. Det vill säga det kommer utgå ifrån råvaror man antingen redan har hemma, kan hitta på närmaste (helst folktomma) matbutik eller helt enkelt lätt kan klicka hem från en matsajt. Allt för att säkerställa att man bryter hemma isoleringen så lite som möjligt men ändå får i sig så bra och prisvärd mat det bara går!! För tanken på att behöva äta gamla havregryn med vatten eller smaklösa överkokta makaroner i en månad gör mig sjukt deppig och det orsakar antagligen även näringsbrist och orkeslöshet - något som verkligen inte är optimalt när vi skall fajta Corona och man också förväntas sköta hela våra liv med skola, jobb och annat, lika bra som vanligt, fast hemifrån!

Jag kommer även att tipsa om hur man bäst kan ta till vara på annat som redan finns hemma, vad som kan vara bra att ha lite extra av om man har möjlighet och såklart slänga in lite karantän-vänliga kakrecept med :)! Kanske kommer det även en liten guide till hur man kan får en lika gul och go påskhelg som vanligt trots isoleringen?! Nu gör vi det bästa av det här allihopa!!! 

/ Maria



HUSMANSKOST I HEMMATIDER

17/4-20


Förra veckan hade vi påsk-edition inlägg i och med att Påskhelgen stod för dörren och jag hoppas att alla fick en just superfin Påsk trots omständigheterna och om bara ett av tipsen på den här hemsidan gjorde ert firande litelite bättre är jag enormt nöjd! Den här veckan släpper vi hemsidans sista inlägg inom vårt projekt och jag vill därför fokusera på något som är förhållandevis vanligt att känna i kristider eller högst prekära och ovana situationer som den vi är i nu. Och det är att många i sådana lägen upplever ett extra behov av trygghet och stabilitet och en parallell till detta är i alla fall för mig absolut saker man känner väl till och nostalgi och tankar om barndomen dyker ofta upp i samband med det. Och vad klingar mer nostalgiskt och barndom än husmanskost?! Detta skiljer sig såklart massor från olika kulturer och länder (och preferenser) men jag tänker alltså specifikt på Svensk Husmanskost, eftersom jag är uppvuxen med det eller varianter på det. Så här kommer därför ett antal comfort foods ala svensk husmanskost som är enkla att göra, med ingredienser som man kan ha hemma länge och inte kostar för mycket


Pytt

Jag gillar inte pyttipanna särskilt mycket antagligen för att jag bara tänker på Felix frysta snabbpytt eller någon underlig odefinierbar variant från skolmatsalen. Däremot brukade min pappa ofta göra hemmagjord pytt på saker och rester vi hade hemma och då blir den gamla klassikern enligt mig tio gånger godare, utan tillsatser och också väldigt varierbar! Det går utmärkt att göra från rester från till exempel Påsken men kan också anpassas på andra olika sätt med det som finns tillgängligt hemma. Vissa basingredienser är ändå bra att ha med; någon form av potatis och/eller fastare grönsak, ett valfritt protein och lök är bra komponenter! Här kommer ett par förslag;

Saker som redan är tillagade (men kan tillagas specifikt för att ha i pyttet med)

- Rester från något protein; kan vara  köttbullar/biffar/veggobullar, redan uppstekt veggokorv eller vanlig korv, laxfiléer som tillagats i ugn eller stekts, stekt halloumi eller tofu, grillat kött

- Kokt potatis, kokta morötter, kokta rödbetor, tillagad sparris, tillagad brysselkål, tillagad zucchini

Saker som bäst bör tillagas i samband med pyttet:

- Sötpotatis som får stekas länge

- Lök; gul lök, vitlök, rödlök, purjolök som alla (en av dem) får stekas först innan allt annat

- Olika typer av kål; vitkål, rödkål, grönkål som steks i början eller med dem andra ingredienserna om det redan är tillagat innan

- Ägg att steka med i slutet av pytten eller steka eller koka vid sidan

Beroende på smak väljer man ut dem komponenter man vill ha och steker upp i olja eller smör i en stor stekpanna, kryddar lätt med salt och peppar och andra kryddor exempelvis paprikapulver, chiliflakes, rosmarin, timjan, basilika, persilja och så vidare. Äts som det är eller tillsammans med valfri "sås"; en kall blandning på crème fraiche och valfri smaksättning eller vanlig ketchup, inlagda, picklade eller färska grönsaker och så vidare. Man kan även smula över till exempel fetaost innan servering.

På bilden: En middag som vars rester nästa dag blir en perfekt somrig pytt; kokt nypotatis, ugnsbakad (här grillad) lax, stekt spetskål och grillade grönsaker! 


Recept - Stuvade makaroner

Först en liten check lista:

Har du makaroner hemma som den pasta-bunkrare du är? Check

iKaffe eller annan mjölk? Check.

Salt och peppar? Check

Bonus - fryst persilja! Check

Då har du det mest husmanskostiga och barndomsklingande svenska köket erbjuder - Stuvade Makaroner!!

Ingredienser (4 portioner):

- 1 liter iKaffe/eller annan icke animalisk osötad mjölk/vanlig komjölk

- 4 - 5 dl Gammeldags Ideal Makaroner (eller pasta skruvar, pennepasta eller liknande) - lite mindre pasta mängd, lite mer krämigt imo.

- Salt, peppar (vitpeppar om du har, men svartpeppar går bra!)

- Bonus: fryst persilja.

Såhär gör du!

- Kocka upp mjölken så att den bubblar.

- Addera pastan, salt och peppar och låt koka upp.

- Sänk värmen till lågt, låt puttra under lock tills pastan absorberat all mjölk och känns klar - addera lite mer mjöl/vatten om detta händer "för tidigt". Rör runt ordentligt då och då.

- Blanda i fryst persilja efter smak när färdigkokt och värm upp någon minut.

- Äts med fördel tillsammans med veggobullar, vanliga köttbullar, veggokorv/kycklingkorv/vanlig falukorv, stekt halloumi och liknande tillsammans med kokta grönsaker eller grönsallad, eller bara som det är!

På bilden: En inte supersmickrande bild på stuvade makaroner in the making tillsammans med Annammas vegobullar och kokt broccoli & blomkål! 


Recept - Bakad potatis

Jag är själv inget fan av vanlig kokt potatis (om det inte är nypotatis såklart) men något som är next level är däremot bakad potatis. Det är inte smaklöst som vanlig kokt potatis men inte friterat som till exempel pommes, utan en superbra medelväg; grejt källa till mättnad, smakar mums, med lång hållbarhet och billigt! Här kommer ett superenkelt "recept" på bakad potatis, här bara med crème fraiche som tillbehör men bonus om man kan fixa en mer proteinfylld röra till också!

Ingredienser:

- 1 bakpotatis (eller så många du vill!) - finns ofta i närheten av vanlig potatis i affärerna

- Salt, peppar, smör

- Crème fraiche

- Hackad rödlök eller salladslök eller gräslök

Så här gör du:

- Sätt ugnen på 225 grader.

- Tvätta potatisen och stick i den ett par gånger med en gaffel.

- Lägg potatisen på bakplåtspapper i en form eller på plåt.

- Baka i 45-60 min beroende på storlek - känn med kniv eller sticka.

- Potatisen kan också bakas i mikrougn, 12-15 min.

- Skär ett kryss eller skåra potatisen och "öppna" den lite, lägg på en tallrik.

- Skiva ner rejält med smör eller ringla i olja och salt och peppar.

- Klicka på creme fraiche och strö över hackad rödlök/salladslök/gräslök.

Tips - röra: Om du har en burk tonfisk eller räkor (går bra med upptingade också), citron och fryst dill hemma så blanda detta med crème fraichen och den hackade löken = tonfiskröra eller skagenröra till bakpotatisen!

På bilden: Två fina bakpotatisar och salladslök


Recept - Mos - Grönsaksvariant

Mos är supermycket barndom enligt mig och ofta är det potatismos och rotmos man pratar om - och potatis i all ära, som vi redan konstaterat J Men däremot går det även utmärkt att göra mos av broccoli, blomkål och till och med ärtor som är minst lika gått som potatismos men kanske lite mer näringsfyllt och färgglatt! Utmärkt att äta som det är med lite smör eller olja och rostade frön över eller som tillbehör till valfritt protein!

Ingredienser:

- Ett blomkålshuvud skuret i bitar eller e 500 g fryst blomkål/2 små broccoli huvuden skurna i bitar eller 500 g fryst broccoli/ett paket frysta ärtor 250 g

- En skalad, grovt delad i bitar, gul lök

- En grönsaksbuljongtärning

- Salt & peppar

- Bonus: smör eller olivolja, riven parmesan och citron/limesaft

Såhär gör du:

- Välj din grönsak eller blanda alla om du känner dig vild.

- Koka upp rikligt med vatten i en kastrull med salt och en buljongtärning, lägg försiktigt ner grönsakerna.

- Koka tills mjuknat lätt - tänk på att frysta grönsaker behöver kortare tid.

- Häll av vattnet i en bunke - spara för att späda moset.

- Mixa grönsakerna direkt i kastrullen tills dem är en puré.

- Späd med buljongvattnet till önskad konsisten och smaksätt med smör eller olivolja, salt, peppar, citrussaft och slutligen parmesan.

På bilderna: Ett ärtmos och valfria ingredienser till mos


PÅSKEDITION INLÄGG - Mat-upplagan!!

9/4-20

Det är skärtorsdag, solen skiner och jag hoppas att ni alla har lika mycket påskfeeling som jag! Som utlovat kommer här även veckans andra Påskedition inlägg och den här gången har jag samlat ihop mina bästa förslag på mat för helgen. Både basen för en gedigen påskmiddag men också flera varianter av supergoda grejer för den som inte är ett lika stort fan av sill och ägg. Håll till goda och laga loss!

Klassiska Påsk-Komponenter

Påskmaten är en variant av det som sedvanligt äts till två andra högtider Sverige älskar; Midsommar och Jul, men den är varken lika vintrigt eller somrigt som någon av dessa menyer utan med en mer vårig touch - precis som årstiden. Oavsett om man väljer att äta det som brunch, lunch eller middag så brukar Klassisk Påskmat bestå av en del baskomponenter. Såklart kan detta som vanligt anpassas för att passa olika matpreferenser, allergier och så vidare - det väljer man helt själv. Jag har inkluderat ett par bonus grejer som jag personligen också tycker är trevliga att ha med för att få en trevlig twist.

Kokt potatis

- Den mest klassiska av alla komponenter. Kokt potatis! Godast är såklart sommarens nypotatis men den har inte riktigt kommit än så vanlig fast potatis som finns i ca alla affärer går grejt här. Tvätta och skala potatisen, koka i rikligt saltat vatten och låt ånga av ordentligt. Garners med dillkvistar och äts med fördel med en klick smör och gräddfil eller crème fraiche.

Ett gott bröd med ost eller annat valfritt pålägg

- Välj din favoritbröd eller baka egna bullar (!) och ät med en god ost eller annat pålägg. Många lägger skivor av kokt potatis och eller bitar av fisk på en knäckebrödsskiva i påsktider!

Olika sorters sill

- Jag personligen uppskattar sill men det är verkligen en smaksak. Är man inget fan skippar man helt enkelt detta annars finns massor av goda smaker - senapssill, skärgårdssill, fransk löksill, Brantevik sill och så vidare. Man kan även göra sin egen sill eller lägga in grönsaker så får man en vegansk eller vegetarisk variant! En del affärer har även ett sortiment av sådana "sillar" färdiggjorda - kolla på Ica Maxi eller en saluhall. Jag serverar alltid hackad gräslök, rödlök och crème fraiche eller gräddfil till sillen!

Varmrökt Lax med en romsås

- Varmrökt lax är relativt dyrt och något man som student kanske inte köper i första taget. Är det någon gång man skall göra det är det till påsk! Det finns vakuumförpackad eller om man känner sig vild, färskt i alla fiskdiskar. Räkna med ca 100 g per person och ta bara fram laxen ur förpackningen när det är dags att äta. Håller ca 3 dagar i kylskåp.

- Jag brukar göra en egen romsås som går riktigt fort och enkelt!

Detta räcker till 4 - 6 personer:

En finhackad rödlök, en liten bruk crème fraiche, 1 - 2 msk majonäs, en burk tångcaviar eller röd stenbitsrom, fryst eller färsk dill samt citron, peppar och salt efter smak. Blanda allt i en skål och låt dra i kylen någon timme!

Kokta ägg, gärna garnerade halvor

- Påsk = ägg! Koka dina ägg enligt preferens men inte för lösa då dem ofta skall delas och garneras fint J Halvera dem färdigkokta, skalade äggen och om möjligt, garnera med en liten liten klick majonnäs och hackad gräslök.

Köttbullar/veggo bullar

- Här går ibland meningarna isär men jag tycker att köttbullar är ett trevligt inslag till påskmaten! Man kan såklart köpa färdiga men då rekommenderar jag faktiskt Anammas frysta veggobullar! Vill man göra egna så kommer här ett superenkelt recept:

500 g blandfärs eller Anamma formbar veggofärs, en fint riven gullök, ett ägg, 2 msk ströbröd, 1 dl mjölk, 1 - 2 msk dijonsenap (valfritt), salt och vit - eller svartpeppar efter smak (1 tsk av varje). För en påskig smak addera även i rosmarin som smaksättare. Blanda först mjölk och ströbröd och låt "svälla" i 10 minuter, blanda sedan i samtliga övriga ingredienser. Forma bullar och stek i smör. Lägg med fördel i en form och ha i ugnen på 60 grader för att dem skall hålla sig varma. Går utmärkt att frysa sen!

Västerbottenpaj

- Västerbottenpaj kanske egentligen hör med midsommar till men jag tycker det är hur gott och trevligt och påsklämpligt som helst. Man kan göra en klassisk paj med vanlig pajdeg eller köpa färdig "färsk" eller fryst på dem flesta större mataffärer. Själv gör jag ofta en "mock" variant som ger mini pajer, vilket jag tycker är både roligare och godare!

Detta behövs och såhär gör man:

Ett paket smördeg och en muffinsform-plåt eller små aluminium formar.

Degen rullas ut, skärs i passande storlek och trycks ut i formarna.

Två ägg, 1 dl mjöl/ikaffe, salt och peppar, riven västerbottenost efter behag men gärna minst 300 g.

Detta blandas ihopa i en bunke för att sedan fyllas i formarna. Grädda i ugnen på 200 grader tills gyllenbruna!

                                        En vårig varm sallad

- Svenska högtider har enligt mig lite för lite grönsaker och roliga färger. Därför brukar jag komplettera min påskmat med en varm, vårig sallad.

Detta behövs och såhär gör man:

Ett paket färdigkokta rödbetor, en liten rulle Chevréost ELLER ett paket fetaost, pinjenötter ELLER valnötter, balsamicokräm (crema di balsamico), ruccola.

Skär upp rödbetorna i fjärdedelar och lägg i en ugnsfast form, smula över den valda osten och nötterna. Gratinera i ugnen på 200 grader tills osten och nötterna fått färg. Lägg rucolan på ett stort fat och lägg ut rödbets-gratineringen ovanpå. Ringla över balsamicokrämen!

- En bonusgrönsak är sparris som man sköljer och steker i mycket smör och flingsalt!

På bilderna: Fast potatis, Surdegsbröd och prästost, Ingredienser till romsås, Mini-västerbottenpajer, Vårig sallad - ingredienser


Påskmat för den som inte gillar påskmat!

Så alla gillar inte påskmat - alls. Då skall man ju inte äta det bara för sakens skull! Vill man ändå ha lite högtids/lyx feeling kommer här förslag på vad man kan göra istället.

Fisksoppa

Detta kanske inte faller dem som inte uppskattar fisk i smaken - vilket mycket av den klassiska påskmaten ofta består av - men jag tycker ändå att detta är en toppenrätt att laga i påsk - den känns festlig, är sjukt god och dessutom jättefint gul. Triss i påskfeeling!

4 - 6 portioner

Ingredienser:

- Tre frysta laxfiléer (ca 120 g styck)

- 300 g frysta räkor

- Tre - fyra stjälkar selleri

- 2 dl frysta ärtor

- En halv purjolök

- 2 vitlöksklyftor

- 1 gul lök

- 2,5 dl matlagningsgrädde

- 2 dl crème fraiche

- 1 dl vatten

- 3 dl matlagningsvin/vitt vin (kan bytas ut mot vatten)

- 2 fiskbuljongtärningar

- 2 paket saffran

- 3 msk tomatpuré

- Salt, peppar, timjan, basilika

Såhär gör du:

  • Ta fram fisken och räkorna och låt tina på en tallrik.

  • Hacka all lök och fräs i olja i en stor kastrull.

  • Skiva sellerin och låt fräsa med ett par minuter.

  • Tillsätt tomatpuré och samtliga kryddor förutom saffran. Låt fräsa lite till.

  • Tillsätt vin och/eller vatten samt buljongtärningarna och låt sjuda ett par minuter.

  • Tillsätt grädden, crème fraichen och saffran - låt koka samman.

  • Skiva laxen på en skärbräda och tillsätt tillsammans med ärtorna - sjud tills fisken är nästan klar.

  • Tillsätt räkorna de sista fem minuterna och sjud tills färdiga - ta bort från plattan så att dem inte blir sega.

  • Servera med citronklyftor, aioli eller créme fraiche och ett surdegs - eller vitlöksbröd!

Enkla biffar med grönsaker i ugnen och fetaostcreme

Så ett förslag för alla som vill ha sitt kött i påsk. Obs att detta dock kan göras med formbar veggofärs också men jag tycker det blir bäst med animalisk färs. Det känns festligt men är verkligen enkelt att göra om man har lite extra tid på sig hemma - vilket vi alla har nu för tiden!

Ingredienser

Grönsaker i ugnen

- Ett paket färsk brysselkål

- 4 stora morrötter

- Ett paket färdigkokta rödbetor

- Ett knippe färsk sparris

- Fyra viltöksflytor.

- Olja och salt.

Biffar

- 500 g nötfärs, blandfärs, lammfärs eller formbar veggofärs.

- Salt och peppar.

- Två gula lökar

Fetaostcreme

- 2 dl cremé fraiche

- 1 paket finsmulad fetaost

- Salt, peppar, citron, persilja


Såhär gör du

Grönsaker i ugnen

- Skölj och skala alla grönsaker - utom rödbetor och vitlök.

- Halvera brysselkålen och skiva morötterna, skär av nedre kanten på sparrisen, och lägg på en plåt.

- Häll av och halvera rödbetorna och lägg på plåten.

- Skala vitlöksklyftorna och lägg utspritt bland grönsakerna.

- Ställ i nedre delen av ugnen på 200 grader - dem kan vara här i 30 - 45 minuter medan resten av maten görs - flytta till mitten av ugnen och sätt på grill sista 10 minuterna.

Fetaostcreme

- Blanda alla ingredienser i en skål och ställ åt sidan.

Biffar

- Häll över färsen i en bunke och "mosa" med en gaffel, tillsätt peppar och salt efter smak.

- Forma biffar av färsen och stek i smör på medelhög värme.

- Skiva under tiden löken tunt och låt steka med biffarna tills gyllenbrun och biffarna helt genomstekta.


Och såklart, vem vill inte ha någon typ av dessert efter all den här maten!

Påsken och äggen till ära kommer här två enkla varianter på runda sötsaker som alla enkelt kan göra i påsk:

Mandelmass-ägg

För alla som älskar mandelmassa och choklad. That's it.

Ingredienser:

- 180 g (ett paket) Marabous mörka choklad

- 1 rulle 200 g Mandelmassa

Såhär gör du:

- Forma små bollar av mandelmassan och lägg i kylen på en tallrik.

- Smält chokladen i skål över sjudande vattenbad, ha gärna i en matsked kokosolja för att få en slätare konsistent.

- Låt chokladen vara kvar i skålen över vattenbadet och doppa ner mandelmass-bollarna med hjälp av en gaffel i chokladen.

- Lägg över på bakplåtsklädd tallrik och låt stelna i kyl eller frys.

- Kan frysas eller förvaras i kylen.

Chokladbollar med en twist - nutellafyllning!

Här kommer ett kanon grundrecept men en extra valfri twist som gör barndomsfavoriterna spännande igen och passar perfekt som påsksött!

Ingredienser

- 150 g rumsvarmt smör

- 2 dl strösocker

- 3 msk kakao

- 1 msk vaniljsocker

- 4 msk starkt kallt kaffe

- 4 dl havregryn

- Riven kokos eller prärlsocker

- Bonus: Nutella!

Såhär gör du:

- Blanda alla ingredienserna förutom nutellan och kokosen/pärlsockret i en bunke, använd gärna elvisp så blir ingredienserna mer finfördelade.

- Ställ kallt i kylen i ca en halvtimme

- Lägg ett bakplåtspapper på en stor platt tallrik och klicka ut ca 1 cm stora klickar nutella på pappret. Ställ i frysen i ca en halvtimme.

- Ta fram smeten och dem stelnade nutella bitarna och rulla chokladbollar "runt" nutella bitarna, vänd i pärlsocker eller kokos.

- Förvara i en tät burk i frysen - ät kylda eller rumstempererade!

På bilderna: Ingredienser till fisksoppa, Grönsaker i ugn, Ingredienser till fetaostcreme och biffar, Påskägg med nougat ringel, Nutellafyllda chokladbollar


PÅSKEDITION INLÄGG!!!

7/4-20

Okey hörrni vi har kommit en bit in i april, påsken är runt hörnet och i vanliga fall vid den här tiden så brukar många vara på g till sina landställen, familjer i hemstaden eller kanske till en stuga med några kompisar. Allt sådant "vanligt" blir ju inte av i och med Covid-19 och stor eloge till alla som följer folkhälsomyndighetens rekommendationer att stanna hemma istället för att resa och alltså isolera sig så mycket det går. Däremot kan det kanske kännas lite ensamt och ledsamt att inte kunna genomföra sina vanliga påskplaner. Men det behöver verkligen inte betyda att påskledigheten är förgäves så för att motverka deppen kommer därför lägligt nog här ett Äntligen Hemma Påsk-edition inlägg! I dagens inlägg är fokus på hur man lägger grunden till påsk-ledighets-stämningen inför helgen redan nu och helt enkelt att ge inspiration i en oinspirerande tid på hur man gör det bästa av situationen och firar påsk trots isolering! 

Mitt första tips är börja handla inför helgen redan nu!

Affärer och annat är fortfarande öppet någorlunda som vanligt trots Covid-19 men under påsken varierar många sina öppettider ännu mer så det är bra att vara preventiv och handla hem saker så snart man har möjlighet. Gör man det i början av veckan kan man även undvika onödig trängsel och människokontakt som det ofta innebär att handla närmare helgen och man kan på detta sätt även säkerställa att man är socialt distanserad ihållande utan att göra onödiga och flera avstickare till affären sen. Såklart skall handlingen oavsett ske enligt riktlinjer om att hålla avstånd i köer och vid hyllor, tvätta händerna noga när man kommer hem och självfallet, inte gå ut ifall man känner sig krasslig! Förutsatt att man tar allt detta i åtanke så skall man kunna Shoppa Säkert! Så gör en lista på vad du skulle vilja ha hemma till helgen i form av mat, dryck, pynt och annat, och se till att inhandla det redan nu. Jag kommer också dela med mig av specifika recept och matförslag senare i veckan men rent generellt kan jag tipsa att tänka på följande:

Mat:

- Vad är påsk för dig? Äter du alltid sill och kokt potatis och kommer bli riktigt ledsen ifall du inte får det även i år? Se till att plocka ner det i korgen! Vill du kanske istället variera dig och göra pizza på påskafton? Då är det bara att välja din favorit topping och köpa ingredienser till det istället!

- Försök även se till att inte köpa saker du inte kommer äta eller göra något av alternativt enkelt kan frysa in om det inte blir uppätet. Färsk fisk, känsliga frukter och grönsaker och bröd är saker som inte gillar att ligga för länge i kylen eller skafferiet. Ta istället ett bröd från bageriet och frys in det direkt för att sedan värma till helgen, välj en vakuumförpackad eller fryst fisk eller kanske kör något helt vegetariskt med längre hållbarhet!

- Nu när det finns mer tid och mindre stress än vanligt, ta tillfället i akt att göra en hemmagjord sås, egen västerbottenpaj och så vidare! Googla enkla recept på detta och planera dina inköp utifrån det.


Dryck:

- Är du intresserad av någon särskild dryck i påsk - läsk, mjölk, vin? Det brukar handlas mycket på särskilt Systembolaget i samband med storhelger och är även tungt att bära så ta en separat tur hit på en tid med mindre besökare redan nu. Kanske är du sugen på att göra lite drinkar? Köp hem lite grund-ingredienser till detta också!

Pynt & Påskmåsten:

- Få påsk-feeling direkt genom några fina och hållbara blommor eller klassikern påskris! Komplettera gärna med fjädrar i din favoritfärg.

- Se till att unna dig Ditt Eget Påskägg! En stor bonus är att eftersom det är du som köper påskägget får du även välja innehåll helt själv :)

- Vilket annat påskgodis man vill och om man bor tillsammans med någon, kanske ett överrasknings påskägg till den/dem!

Bonus: Underhållning

- Bor du i korridor, i kollektiv, med en partner eller har lyxen att spendera påsken med din familj? Se då till att ni har en uppsättning roliga sällskapsspel hemma! Man kan med fördel låna spel av vänner, grannar och bekanta - se bara till att hämtningen av detta sker enligt uppmaningarna om social distansering! Annars finns de flesta spel att köpa i vanliga affärer och ett billigt men väldigt mångsidigt alternativ till sällskapsspel är en hederlig kortlek! Det har många hemma men kan inhandlas för en billig peng på närmaste ICA. Pussel och korsord är andra bra tidsfördriv man kan göra både tillsammans eller själv!

På bilderna: Inköpslista, Fylld varukorg, Drycker & drinktillbehör, Påskgodis, Påskblommor, Spel


Något annat att göra redan nu är att se till att Påsk-Städa Hemma!

Japp det är tråkigt att städa och något man helst slipper oavsett Covid-19 men istället för att skjuta på det så gör det redan nu när det faktiskt finns tid och möjlighet, så att du har hela påskhelgen fri och ren sen :) Får du extra tid över eller känner dig uttråkad kan du med fördel få tips från en av dem andra topp-tisarna här på hemisdan, Mariam, som gjort en guide till hur man bäst sorterar ur sin garderob! Den guiden hittar du här: https://nomoretristess.webnode.se/mariam-hennes-amne/

Tvätta & Bädda med nya lakan!

Okey detta kanske är mer av en självklarhet i vardagen men hur tråkigt är det inte att komma på att man inte har ett enda par rena strumpor på påskafton? Supertråkigt! Så planera in en eftermiddag av tvättning redan nu och för att göra det hela extra lyxigt, se till att även bädda sängen med nytvättade lakan - det finns ju knappt någon bättre känsla än det!

På bilden: En nybäddad säng!


Känner du dig redan uttråkad vid tanken på att vara isolerad hela påskhelgen men att dagarna ändå bara kommer flyta ihop och försvinna? Då kan du med fördel göra en liten planering för helgdagarna nu!

Det behöver inte vara något avancerat och överdrivet men ett litet "schema" över hur skärtorsdagen till annandagen kan se ut. I vanliga fall skulle man kanske ha åkt till mormor och ätit långfredags-lunch, haft påskaftonsmiddag med familjen och gått på brunch med gamla kompisar på påskdagen. Men även om man fysiskt inte kan göra allt detta så finns det varianter och lösningar på att ändå få in mysiga och hemtrevliga grejer till helgen!

Här kommer ett litet förslag på påsk-planering:

- Skärtorsdagskvällen: Förbered påskpynt och assembla det egna och andras påskägg, gör en liten påsk-drink, titta på en utvald film på valfri streamingsajt. Förslag att välja en lättsmält och lite barndoms-klingande filmserie som Harry Potter, Star Wars, Sagan om Ringen, Fast & Furious, Twilight, Hunger Games och så vidare, så att man kan se någon eller några filmer varje dag! Eller kolla in Gustavs sida för mer tips: https://nomoretristess.webnode.se/gustav-hans-amne/.


- Långfredagen: Baka något - en kaka, bröd eller bullar; sätt en deg på jäsning eller förbered en kaka som får svalna på förmiddagen och ät det nybakade till eftermiddagsfika! Lägg ett pussel eller spela spel under tiden. Ha en liten snackskväll senare!


- Påskafton: Anordna en påskäggsjakt - om du är själv hemma, ha ett videosamtal med kompisar/familj där alla har gömt ägg i sitt eget hem som ni skall hitta genom att guidea varandra genom kamerorna. Gör en egen liten påskmiddags-meny - med eller utan påskmat - och ät gärna tillsammans med familj och vänner på fortsatt videolänk.

- Påskdagen: Tillåter vädret (och den sociala distanseringen) att ta en promenad? Börja dagen med det! Ät påskmiddags-rester till brunch. Spendera dagen med att ta det lugnt och njuta av att trots att det är söndag, är det fortfarande lördag! Läs eller lyssna på en bok, lös ett korsord?

- Annandag påsk: Finns det rester från helgen kvar? Frys in i matlådor. Avsluta pusslet du påbörjade på långfredagen och ät det sista av påskägget. Förbered dig för en ny vecka :) 


På bilderna: Snacks & Dryck, Massa godis, Kanelbullar, En påskdukning

Detta var mina tips för att sätta stämningen redan nu inför påskhelgen! Nästa omgång blir mer konkreta förslag och recept på riktigt god och hemtrevlig mat att fixa med. Stay tuned!


Andra Upplagan av recept go-to:s Fredags Feeling

3/4-20

Har ni ätit avokadomackor, gröt och tomatsås på längden och tvären? Redo att spice things up? Kanske lite fredags-feeling fastän man bara varit hemma hela veckan? Tänkte väl det!! Så här kommer veckans andra upplaga av tips på vad man kan äta i helgen, såklart avslutas det hela med ett superenkelt efterrättsrecept, perfekt i isoleringstider + ingen helg utan fika ju!

Recept - Hemma Hummusen

Det är faktiskt riktigt enkelt att göra en basic variant av hummus själv hemma! Egentligen skall man även ha tahini i men eftersom det inte är jättevanligt att ha hemma så kommer här ett förenklat recept som alla hur lätt som helst kan svänga ihop. Super som snacks innan middag med grönsaksstavar eller nachos, på ett gott bröd eller som extra tillbehör till middagen!

Ingredienser:

- 1 vitlöksklyfta

- 1 burk kikärter

- Olivolja efter smak (1 - 3 msk)

- Pressad citron - eller limejuice efter smak

- Salt och peppar

Såhär gör du:

- Häll av kikärtorna i ett durkslag.

- Skala vitlöksklyftan.

- Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och använd stavmixer eller matberedare.

- Smaka av om mer kryddor behövs.

- BONUS: spiskummin

- BONUS: blanda i en burk pesto för hummus with a twist.

På bilden: Pestohummus!


Recept - Sötpotatis i ugn med fetaoströra (2 portioner)

Detta kanske låter galet lyxigt och avancerat MEN om du har fetaost + sötpotatis + creme fraiche har du faktiskt grunden till denna goda, mättande och näringsfyllda rätt som ändå känns lite mer extra än en vanlig vardagsmiddag!

Ingredienser:

- En hel sötpotatis

- Creme fraiche

- Fetaost

- Olja

- Salt

- Peppar

- Bonus: Citron eller Lime saft (koncentrat eller färsk)

- Bonus: Persilja - fryst är toppen!!

- Bonus: Saltade, rostade pumpakärnor att strö över (finns att köpa färdigt på många mataffärer)

Såhär gör du!

- Tvätta av och dela sötpotatisen "på längden" och lägg med skalet upp på en plåt.

- Häll över olja och salt - gnid gärna in det.

- In i ugnen på 200 - 225 grader tills mjuk (ca 30 - 45 minuter) - vänd potatisen i slutet.

- Blanda under tiden ihop creme fraiche, finsmulad fetaost och alla övriga ingredienser förutom pumpakärnor.

- Ät potatisen direkt ur skalet toppat med massa kräm och pumpakärnor!

På bilden: Sötpotatis med fetaoströra - här med rostade kikärtor istället för rostade pumpakärnor

Recept - Den kladdigaste & godaste kladdkakan

Är detta en lite tråkig efterrätt som man redan ätit tusen gånger och därför inte vill ha igen? SVAR: ABSOLUT INTE!!! Detta kan vara den bästa och enklaste efterrätten som finns och man har nästan alltid alla ingredienser hemma - gör man den rätt så blir den dessutom enormt god. Rekommendation att avsluta din fredagsmiddag med denna delikatess!

Ingredienser:

- 125 g smör

- 3 dl socker

- 1,25 dl mjöl

- Två ägg

- ½ dl kakao

- Massa vaniljsocker

Såhär gör du:

- Smält smöret i en medelstor kastrull på låg värme och blanda ner kakaon och vaniljsockret så att det löses upp utan klumpar.

- Låt svalna lite och blanda sedan ner mjölet sockret och äggen väl - se till att inget ligger oblandat i botten.

- Smöra en rund springform - gärna liten ca 20 - 25 cm i diameter för en lite tjockare och kladdigare kaka - och häll i smeten.

- Grädda mitt i ugnen på 175 grader tills kakan börjar bli fast i kanterna men fortfarande lös i mitten. Detta kan vara 15 minuter men både mer eller mindre så det viktigaste är att KÄNNA med sticka i yttre kanterna och KOLLA på kakan hur "wobbly" den är.

- Kom även ihåg att kakan stelnar lite efter att du tar ut den ur ugnen så ta hellre ut den när den är lite för lös och låt kakan vila i 15 min innan ätning!

- Servera gärna med lättvispad grädde eller glass och valfria bär eller ät direkt ur formen! Perfekt att frysa in i portionsbitar om man inte äter upp allt (troligt man gör dock :))! 

På bilden: Kladdkaka gjord i fyrkantiga ugnsformar pudrade med florsocker och jordgubbar


Tre enkla go-to:s för den hemma-isolerade!

31/3-20

Okey alla hungriga och förvirrade. Dags för några matförslag som utlovat!! Alla ingredienser kan såklart bytas och anpassas till just din egen "dietary restriction" eller preferens (ex. nötallergiker, vegan, glutenintolerans och så vidare) men eftersom jag själv inte har koll på alla olika substitut och brukar laga med bland annat delvis animaliskt så lämnar jag upp till alla att själv modda fritt! Här kommer tre enkla go-to förslag för den hemma-isolerade:

Recept - Din Nya Standard Tomatsås

Ingredienser (2 - 4 portioner)

- En gul lök

- Två vitlöksklyftor

- Ett paket/en burk krossade tomater

- 1 - 2 msk socker, vitt strösocker eller brunt rörsocker

- Salt & peppar

- Bonus: Japansk soja + Tomatpurré + Torkad Rosmarin + Spiskummin efter smak

Såhär gör du!

- Hacka all lök och fräs i olivolja länge.

- Häll i alla kryddor, japansk soja och tomatpuré och låt fräsa till ett par minuter.

- Tillsätt dem krossade tomaterna och sockret allt efter som - smaka av så det inte blir för sött; tillsätt eventuellt mer av dem andra kryddorna tills du är nöjd.

- Ju längre såsen får puttra desto godare blir den :)

- Perfekt till din favoritpasta eller som en varm salsasås till valfritt protein. Steker man upp veggofärs och blandar i får man även en enkel bolognese!

På bilden: Tomatsås-essentials 

Recept - Den Bästa Havregrynsgröten

Behöver man verkligen recept på detta? JAG TROR SERIÖST DET!! För jag har sett så många ledsamma havregrynsgröt-portioner i mina dagar och det BEHÖVER verkligen inte vara så. Havregrynsgröt har onödigt tråkigt rykte även om det på senare år kommit både kedjor och restauranger som faktiskt serverar riktigt grym gröt. Men alla vet inte hur man får till det riktigt mumsig där hemma och därför kommer detta receptet som är mättande, billigt och gott och ÄVEN fungerar perfekt i karantäntider som både frukost, lunch och kvällsmat!!

Ingredienser (2 portioner)

- 2 dl havregryn

- 2 dl iKaffe eller annan (helst icke animalisk) mjölk (går att bytas ut mot vatten om man inte har någon mjölk, men det blir lite mindre krämigt!)

- 2 dl vatten

- ½ tsk salt

- Kanel efter smak

- Bonus: TOPPING - Frukt, nötter, frysta bär, honung, socker, mjölk

Såhär gör du:

- Mät upp gryn, vätska och salt i en mellanstor kastrull och låt koka upp.

- Tillsätt kanel, rör om ordentligt och låt koka upp igen - sänk sedan värmen till lågt och låt puttra under halvstängt lock i 5 - 10 mintuer. Rör om då och då.

- När gröten nått den konsistens du vill låt vila någon minut under lock.

- Bonus: Om möjligt - välj din topping!!

Förslag: EN typ av frukt + EN sötning + EN form av nötter/fröer + EN mjölksort

  • Skivad banan

  • Tunt skivat äpple - om du gillar varmt äpple, skiva ner små bitar i gröten innan du kokar upp den!

  • Honung/Råsocker/Vanligt socker/Lönnsirap

  • Extra kanel

  • Vilka frysta bär som helst

  • Vilka nötter/fröer/nötsmör som helst

  • Valfri mjölk

På bilden: Havregrynsgröt med jordnötssmör och banan

Recept - The Avokado Macka

Den mest populära instagram-maten sen 2017. Och kanske även en av höjdpunkterna i din hemmaisolering? Det låter dyrt och krångligt men är lätt och förhållandevis billigt. Så länge du har ditt favoritbröd och en kartong fryst avokado så har du grunden till detta! Om du mot förmodan har färska avokados så GRATTIS - då är det bara att använda dem istället!

Ingredienser:

- 1 - 2 dl fryst avokado eller 1 färsk avokado

- 1 - 2 skivor bröd - rostat eller stekt

- Salt & peppar

- Bonus: Chiliflakes, olja, citron eller lime - färsk eller koncentrat

Såhär gör du

- Tina avokadon i kyl eller rumstemperatur och mosa den fint i en skål, gärna med citrussaften

- Rosta brödet och ringla på lite olivolja.

För extra lyx: stek istället brödet långsamt i olivolja och lite salt, höj värmen för att få yta och färg i slutet och se till att det är helt genomstekt (varmt).

- Bred ut avokadoröran på brödskivorna, toppa med salt, peppar och chiliflakes efter smak!

På bilden: En Perfekt Avokado


Vad är bra basgrejer och (rå)varor att ha hemma i karantäntider?

27/3-20

Ja detta är ju frågan som alla verkar ha besvarat med toalettpapper och pasta dem senaste veckorna. Något som kanske inte är så konstruktivt eller långsiktigt särskilt inte eftersom det skett på bekostnad av att andra inte kan handla det de behöver. Så här kommer istället en liten lista på bassaker JAG tycker är bra att hemma - framförallt om man räknar med att vara bunden till hemmet under en längre tid. Jag har inkluderat en hel del för att variera valmöjligheten men fokuserat på saker som är förhållandevis lätta att få tag på, någorlunda vänliga i pris och även väldigt mångsidiga vilket ju är det viktigaste just nu :) 

Nummer 1 - Protein med lång hållbarhet

Man kan alltid göra en pasta med tomatsås men det är inte det lättaste att se till att man även får i sig protein som man skall, särskilt inte om man inte har lika stor möjlighet att handla löpande och få hem färskvaror. Här är några förslag på protein som både är goda, har lång hållbarhet och kan användas till väldigt mycket olika rätter:

- Halloumiost

- Fetaost

- All typ av "hushålls"ost eller hårdost

- Tonfisk på konserv

- Ägg (håller upp till 2 veckor efter bäst före datum)

- Fryst veggofärs

- Frysta falafelbullar

- Anamma veggobullar

- Quornbitar

- Alla typer av fröer och nötter

- Nötsmör som jordnötssmör och mandelsmör

På bilden: hasselnötter, cashewnötter, mandlar, jordnötter, riven hushållsost, västerbotten hårdost, ekologiska ägg, halloumiost, fetaost, tonfisk på konserv, jordnötssmör, 


Nummer 2 - Kryddor, lök och andra smaksättare

Jag HOPPAS att du som läser detta har både salt och peppar hemma men utöver dessa baskryddor så finns det så många lätta och goda saker som förhöjer den tristaste av maträtter! Alla dessa tar även enormt lång tid på sig att bli gammalt så go out and get it TODAY (eller beställ hem det för att inte bryta karantänen :)) Här kommer några förslag:

- Fryst persilja, chili, koriander

- Vanlig lök, vitlök, rödlök

- Vanligt vitt strösocker, brunt rörsocker

- Vanliga torkade kryddor på burk - kanel, spiskummin, vitpeppar, gurkmeja, all round krydda, rosmarin, oregano, chiliflakes.

- Såser och andra smaksätter - tomatpuré, chilisås, japansk soja, kinesisk soja, alla former av buljongtärningar och fonder - svampbuljong/grönsaksbuljong/köttbuljong, olivolja (både att steka i och smaksätta med!), citron - och limekoncentrat.

På bilderna: Fryst mynta, dill, koriander, persilja, chili, torkad oregano, rosmarin, chili flakes, gurkmeja, kanel, vitpeppar 


Nummer 3 - Frysta grönsaker och konserver

Att använda frysta grönsaker och konserver är generellt inte det mest spännande och jag FÖREDRAR också färska grönsaker men nöden har ingen lag och kommer man sitta isolerad i en månad eller två så är detta nog det bästa sättet att ändå få i sig lite trevliga färger istället för att bara äta makaroner. Man kan använda dessa på nästan obegränsade vis men som exempel till mos, soppor, i wook, som komplement och tillbehör, röror, extra protein, utfyllnad i såser och grytor och massor mer! Man kan även frysa in frukt, till exempel äpplen och bananer, för att lägga ner i gröt, ha i smoothie eller göra paj och bröd med. Här är förslag på användbara och mångsidiga grönsaker och konserver att ha...

1. I frysen: broccoli, blomkål, spenat, brysselkål, gröna bönor, ärtor, edamame bönor, avokado och wok mix. Plus är att även ha färdigfryst frukt i form av hallon, mango, jordgubbar och blåbär.

2. I skafferiet: pesto, krossade tomater, kikärtor, bönor i alla former, majs, svamp, linser, kokosmjölk (tekniskt sett inte en grönsak men den får fripass)!

3. I kylen: vanliga morötter, potatis och sötpotatis

På bilderna: pesto, krossade tomater, vita bönor, kidneybönor, majs, fryst brysselkål, broccoli, blomkål, spenat, gröna ärtor 


Nummer 4 - Spannmål, gryn, bröd, pasta

Japp you heard me. De som köpt femton paket pasta är inte helt ute och cyklar men borde kanske tänkt lite på sina medmänniskor också. Oavsett, finns detta hemma har man en mättande komponent till många maträtter som kan varieras oändligt med tillbehör. En bonus är även att frysa in bröd. Det är lite av en lyx men har man sitt favoritbröd i frysen kommer man riktigt långt så länge man har något smarrigt att lägga på och i brist på annat är bröd med olivolja, salt och peppar ju ett klassiskt för-snacks på många restauranger så med det har man step one i att livea en utemiddag hemma!

- All typ av pasta, ris och olika matgryn

- Fryst bröd

- Knäckebröd

- Havregryn och mjöl

- Bonus: Någon form av flingor, granola eller liknande

På bilderna: Pastaskruvar, olika typer av spaghetti, ris, tortellini, makaroner, knäckrebröd


Nummer 5 - Bubblarna

På bilden: Oatley iKaffe, olika typer av lös - och påste, kaffepulver

Dessa är lite otippat och tekniskt sett ingen mat MEN kvalar ändå in på den här listan av lite olika anledningar eftersom MÅNGA där ute är kaffe och/eller tedrickare. Kaffe kickar igång oss på morgonen och håller oss vakna under dagen medans te är avslappnande på kvällen och toppen om man är krasslig och behöver något värmande och lättande för halsen. Det är faktiskt även etablerat genom överlevnadsexperter att en varm dryck höjer motivationen och skapar en känsla av normalitet i krissituationer och därför tycker jag verkligen att dessa två kvalar in på listan på saker att försöka att alltid ha hemma, SÄRSKILT i kristider som nu! Vad gäller Oatleys iKaffe så är detta inte ett betalt samarbete men jag promotar den gärna ändå. Förutom att vara enormt god i både te och kaffe så är detta en havredryck med mild smak och sjukt lång hållbarhet som alltså både varar länge så man kan ha flera uppsättningar men även fungerar för både veganer och personer som äter animaliska produkter. Man kan använda iKaffe till alla former av gröt, äta med flingor och müsli, reda med i varma såser i brist på gräddprodukter, ha som ingrediens i stuvade makaroner, gratänger och pajer, som baskomponent i bröd och bullar eller helt enkelt bara dricka! Är Oatleys iKaffe det finaste vi har? Kan va!

- Kaffe och Te

- Oatleys iKaffe

Så detta var min TOPP 5 på saker man kan komma riktigt långt i matväg med om man har hemma! Stay put för nästa inlägg - då lovar jag att berätta vad man faktiskt kan LAGA med alla sina grejer! HÅLL ER MÄTTA HÖRRNI!

Alla matbilder tillhör Maria


Paradisgatan, Lund 
Alla rättigheter reserverade 2020
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång